Eelmisel aastal täitus gurmeeturul 11 aastat. Alustasime sellega soovist luua midagi erilist, turupäeva, kuhu tulevad kokku meie toiduturu teenäitajad, kus tooted tehakse tihtipeale vaid selleks päevaks, inspireerituna sügisest ning toorainest, kus kokku tulevad Eestimaa eri paigust tootjad ja tihtipeale oli gurmeeturul mingi piirkonna fookus, olgu see Peipsimaa, Võrumaa, saared vms, ja kunagi ei puudnud ka keegi rahvusköögi esinedaja, kes meie maale jõudnud, et siin oma toidukultuuri edendada, turule jõudsid inimesed Portugalist Süüriani ja Iisrealist Ameerikani. Tahtsime pakkuda selle päevaga eelkõige meie naabruskonnale, aga tuli välja, et ka tervele linnale ägedat turupäeva, kus tullakse kokku suhtlema, maitsma, mõtteid vahetama ja ostlema ja niisama nautima. On olnud väga ägedad aastad, alati täis positiivset energiat ja emotsioone, NOPipere on gurmeeturu tegemise vaimus elanud kõik neeg sügised, sest sügis käivitas meid kõiki üksteisest rõõmu tundma.
Seekord aga otsustasime turu ära jätta. Mõned nädalad tagasi toidukohtadele ja üritustele peale pandud piirangud tähendasid meie inimeste jaoks igapäevast rünnakute, solvangute ja (verbaalsete) ahistamise jada. Tundsime, et kuskil on piir, olime harjunud (mitte aktsepteerinud), et igaüks võib oma paha tuju teenindajate peal välja elada või et selleks, et ennast paremini tunda, sotsmeedias midagi negatiivset kellegi eksimusest postitada, aga kuksil on alati piir ja seekord tuli see siin ette. Oleme teinud NOPi meile kõigile, aga piirangud ei ole meie tehtud, meie vaid teeme seda, mida palub riik selles keerulises olukorras, mis meid kõiki on räsinud juba liiga pikka aega. Tundsime, et ei taha teha gurmeeturgu olukorras, kus peame külalisi väraval kontrollima ning pidevalt tegelema pahameelega, miks me seda teeme. Me teeme seda kohta armastusest toidu, naabruskonna ja inimeste vastu, las see emotsioon kanda meid ka edasi.
Aga gurmeeturg ei jää ära. Toome niipalju kui võimalik nende ägedate tootjate kaupa meie poodi selleks gurmeeturu potensiaalselt toimumise ajaks (tõsi, niipalju ei mahu kui turule) ja toetame neid tootjad selle tegevusega ka edasi. NOPi kokad ja kondiitrid on teinud palju uut ägedat selleks sügise algusest, leidke see hooajalisest gurmeeturust inspireeritud menüüst ja poest alates nädala lõpust. Järgnevatel päevadel jagame aga oma Facebooki kontol nende toredate tegijate tausta- ja tootelugusid, mida poest leida saate.
Olge hoitud ja hoidke kõiki teisi! Ja näeme ikka NOPis!
PS. Pilte on eelmistest aastastest kogunenud tuhandeid, panime mõned ka siia.